Leistenen

Leisteen is een rots die een eigenaardigheid heeft vanwege een geplastificeerde uitstraling, en zich voordoet in dunne platen of "rotsbladen." Ze zeggen dat ze gesplitst zijn. Het kan een sedimentair klei gesteente, of een metamorf gesteente worden. Leistenen zijn metamorfe gesteenten afkomstig van een klei die, onder invloed van druk en temperatuur, een gelijkmatige stroming heeft verworven in parallelle vlakken, schistosity genoemd.

Deze natuurlijke stenen worden gedolven in dunne compact lagen. We onderscheiden verschillende soorten leisteen door de kwaliteit van hun graan, heel fijn en fissility.

Hun natuurlijke gespleten oppervlakte geeft hen een ruwe uitstraling. Hun levensduur varieert van 70 tot 300 jaar.

Schitse kent, sinds afgelopen jaren een sterke expansie, onder andere vanwege hun uitstekende prijs / kwaliteit verhouding en uniek natuuraspect.

VOORDELEN VAN LEISTENEN

De voordelen van leisteen zijn talrijk o.a :

 • levensduur
 • uitstekende prijs / kwaliteit verhouding
 • weinig onderhoud
 • decoratief
 • bestand tegen klimaat veranderingen

OORSPRONG

We vinden de leisteen vooral in Europa, Brazilië, India, ...

GEBRUIKT

Schalie (leisteen) wordt voornamelijk gebruikt om daken te dekken. Echter, het gebruik ervan is gediversifieerd en vandaag is hij gebruikt voor buitentoepassingen, en binnen als een werktafel in de keuken of badkamer. Leisteen is gegraveerd of geboetseerd. Gedenkplaten, of begrafenis, straatnaamborden of decoratieve borden zijn gemaakt door ambachtslieden.

Schitse uit afvalbergen van steenkool (Nord-Pas-de-Calais en de Loire in het bijzonder), worden gebruikt voor het wegdek.

ASPECTEN EN KLEUREN

Net als het palet van een schilder, de diverse kleuren en tinten van leisteen kunt u zelf samenstellen voor een unieke decoratie en spelen met de subtiele nuances.

Afhankelijk van de herkomst, biedt leisteen veel mogelijkheden. Braziliaans leisteen zijn gekozen vanwege hun grijze kleur en uniek natuuraspect. De Indiaanse leisteen, biedt verschillende tinten van kleur.

Er zijn meer dan 30 verschillende kleuren in de wereld.

Wie zijn we?

 • DBStones, beter bekend als De Boeck & Fils NV, is een van de oudste Belgische bedrijven dat natuursteen bewerkt. Met een ervaring van meer dan 90 jaar, is onze familie gepositioneerd als een expert in de installatie en levering van marmer, graniet, wit steen, blauwe hardsteen, leisteen en composieten.

News

Om steeds te streven naar een kwalitatieve dienstverlening en om u onze…
Ter gelegenheid van de lancering van onze nieuwe website geven we u…
Iedereen weet, Batibouw is het belangrijkste evenement van deze winter voor al…

Contact

 • De Boeck & Fils SPRL
  Hemelstraat 56
  B-1651 Lot-Beersel
  tel : +32 2 424 03 89
  fax : +32 2 424 14 51
  email: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Volg ons